Пенокартонът е олекотена плоскост (панел) за интериорен дизайн. Обикновено е съставен от три слоя. Сърцевина от пенест полиоретан, пресован от двете страни с целулозни листове.

Двете страни на пенокартона са използваеми, което дава възможност да получите две изображения върху една плоскост – изображение върху лицето и изображение върху гърба. По този начин има възможност периодично да обръщате плоскостта с желаното изображение, да я вземете с вас при смяна на жилище или офис.

Произвеждат се различни по вид и предназначение плоскости от пенокартон. Едни се използват за производство на картини, други за таванни панели, трети служат за основа на фотототапети и т.н. Важното е да се използват по предназначение, а не да се използва по-евтин вариант като заместител.

Пенокартонът е предназначен за вътрешна употреба в сухи помещения. Устойчив в дългосрочен план до 100° C, а в краткосрочен и до 160° C.

Пенократонът се произвежда основно в три различни дебелини 3мм, 5мм, 10мм

Въпреки добрите си физически показатели, този материал е крехък и труден за транспортиране, ако крайният прдукт е с големи размери.

Когато използването на пенокартон е неподходящо, препоръчваме да се използват други по-подходящи материали като МДФ панели, ПВЦ панели, алуминиеви панели и т.н.

 Подходящ материал за всякакъв тип пълноцветен широкоформатен UV LED печат.

Картон

Картонът представлява условно казано дебела и твърда хартия с относителна плътност/маса/ от 200 до 450 грама на квадратен метър. Картонът е приблизително с дебелина от 0,3 до 0,5 мм. Произвежда се по начин, подобен при производството на хартия.

Подходящ материал за всякакъв тип пълноцветен широкоформатен UV LED печат.