Поливинилхлоридът, за кратко наричан ПВЦ/PVC/, е вид полимер, който при производството му се смесва с различни пластификатори, стабилизатори, пълнители, пигменти, пенители и др, които дават различните характеристики на крайния материал.

Разпененото PVC е част от голямото семейство на ПВЦ плоскостите. Материалът е известен още като форекс, коматекс и лайтекс от търговските имена на големите производители на този материал – FOREX, KOMATEX, LighTEX.

Плоскостите от разпенено ПВЦ (PVC) са леки и лесни за обработка, те са устойчиви на вода, киселини, основи и външни влияния. ПВЦ плоскостите са трудно запалими и имат ниска звуко и термопроводимост, лесно се режат, лепят и пробиват.Дирекрния печат върху този материал го прави подходящ за рекламни табели дисплеи и декорации в дома или офиса.

ПЛЕКСИГЛАС / АКРИЛНО СТЪКЛО/

 

Плексигласът е безцветна прозрачна изкуствена смола, която се използва като заместител на стъклото. Среща се и под търговските марки лимакрил, перспекс, плазкрил, акрилекс, акрилайт, акрипласт и др., също така с названието органично стъкло, акрилно стъкло или акрил.

Използването на този тип материал за печат е подходящ за места, където стъклото е неприложимо или опасно. Дирекрния печат върху плексиглас го прави подходящ за рекламни табели, дисплеи, окачени тавани и различни видове декорации в дома или офиса.

Благодарение на близката си визия до стъклото, плексигласът е материал, който може да замени стъклото когато това е необходимо, но за съжаление, за разлика от стъклото, е материал, който се надира доста лесно и не е термоустойчив, но си има и своите предмства, а те не са никак молко. Плегсигласът, спрямо стъклото е много по-лек и лесен за обработка, лесно се реже, лепи и пробива, позволява лесно огъване и съществува минимален риск от счупване.

ЕТАЛБОНД И МЕТАЛ

Печатът върху метал е известен още като металографика – това е способ за нанасянето на свръхустойчиви пълноцветни изображения върху алуминий или друг метал, подложен на процес на предварително анодиране или “химическо оцветяване”.

Сред най-ефективните начини за принт върху метал се нарежда цифровият – процес, който представлява нанасяне на специални мастила върху метала.

Технологията пълноцветен широкоформатен UV LED принт дава възможност върху метал да се нанесе изображение с всякаква цветност и сложност

Принтът върху метал намира приложение в различни сфери на дейност – от реклама до производство. Единственото ограничение е вашата фантазия. Информационни табели, баджове, брандиране – печатът върху метал позволява много смели и оригинални идеи.

В наши дни технологията принт върху метал се развива все по-активно. Разширява се изборът от използвани цветове. Във връзка с увеличаването на възможностите на полиграфията, цифровият струен печат вече може да бъде използван при обработка на най-различни повърхности, при които по-рано единствената възможна за приложение технология бе ситопечатът – стъкло, пластмаса, керамика, тъкан, метал и др.