Мукава

Мукавата представлява много дебел картон над 450 грама на квадратен метър.

Произвежда се по начин, подобен при производството на хартия.

Подходящ материал за всякакъв тип пълноцветен широкоформатен UV LED печат.

Канаваца

Позната още като канава или канвас, канавацата е медия за печат изтъкана от нишки, наподобяваща платно на художник. Обикновено се опъва върху дървена подрамка и крайния продукт наподобява картина, рисувана от известен художник, но на доста по-достъпна цена.

Думата канава (канаваца) идва от френски (canevas), което произлиза от латинското Сannapaceus – „направен от коноп”. В миналото канава е била изплозвана за направата на платна, тенти, шатри и всякакви други материали, при които се изисквало здравина. В днешно време тя е широко използвана от художниците като основа за рисуване на маслени картини. Една от най-ранните запазени маслени картини върху канава е френската „Мадона с ангелите”, нарисувана окло 1410 г. Рисуването върху канава обаче става широко разпространено едва след XVI в. в Италия и XVII в. в Северна Европа. Венецианските художници първи започават да използват масово канава в своите творби, а техните платна се приемат за най-качествените по това време.

Поради своята здравина, първите канави са били правени от ленена тъкан и са били използвани основно при рисуване с маслени бои. В началото на 20-ти век, канавата започва да се прави от памук и става популярна като „памучен дюк”.

В днешно време с развитието на съвременните технологии става възможен директния печат върху канава. Този метод на мастиленоструен печат върху канава се нарича „Giclee”. След печата, канавата може да бъде опъната върху рамка и изящно окачена. Предимството на метода „Giclee” се крие в ниската цена и високото качество на печат. Това заедно с навлизането на компютърните технологии позволява на много художници да печатат директно своите творби и на всички хора да поръчат печат на канава от своя любима снимка, която да окачат в своя дом.

Оригинален подарък за всеки повод е портретна снимка, отпечатана върху канаваца. Тя е модерна и оригинална декорация за дома и офиса. Също така канавацата имитира успешно грундираното платно на художника и след като се рамкират изглеждат точно като картини. Ефектът е невероятен! Убедете се сами!